Aplicarea autocolantului: umed sau uscat?

Ca furnizori de folie autocolantă, suntem mereu întrebați, mai ales de firmele mai tinere din domeniu, ce tip de aplicare recomandăm pentru foliile ORACAL: umedă sau uscată?

Dezbaterea uscat vs. umed, în ceea ce privește tehnicile de aplicare a foliei autocolante, este foarte veche și există argumente puternice în favoarea ambelor tehnici. Așa stând lucrurile, nu vrem sa pledăm în favoarea uneia sau alteia dintre metode, ci să arătăm câteva avantaje și dezavantaje ale fiecăreia.

Dupa 20 de ani de experiență ca distribuitori de folii autocolante profesionale, în urma multor discuții cu aplicatori profesioniști din mai multe țări, am ajuns să recomandăm aplicarea umedă sau uscată mai ales în funcție de suprafața care trebuie colată și nu neaparat în funcție de tipul de autocolant sau de experiența aplicatorului, deși aceste aspecte sunt și ele importante.

Înainte de a da mai multe amanunte, aș dori sa recapitulăm care sunt cel mai des întâlnite tipuri de adezivi folosiți la foliile autocolante din PVC. Sunt două tipuri de bază de adezivi: poliacrilici pe bază de apă și poliacrilici pe bază de solvent.
Adezivii poliacrilici pe bază de apă sunt folosiți la foliile economice (de exemplu ORACAL 641, ORAJET 3164, ORAJET 3641, etc). Adezivii pe bază de apă se pot aplica doar uscat.

Adezivii poliacrilici pe bază de solvent sunt folosiți la foliile intermediare și premium (de exemplu ORACAL 651, ORACAL 751C, ORACAL WRAPPING CAST 970, ORAJET 3651, etc). Acesti adezivi pot fi aplicați și umed.

Ce rol are soluția pentru aplicarea umeda a foliei autocolante? Este o bariera între solvenții din adeziv și suprafața pe care se aplică folia. Aceasta barieră încetinește viteza de aderare a adezivului. Astfel, se crează o legătura între adeziv și suprafața abia după circa 60 – 90 secunde, iar adezivul va ajunge să aibă puterea maximă de aderare, într-un interval de 1h – 24h de la aplicare. Această barieră reduce riscul apariției bulelor de aer la aplicarea foliei și îi acordă colantorului un timp de lucru în care poate să repoziționeze autocolantul.

În Romania, aplicarea umeda se realizează, în majoritatea cazurilor, cu ajutorul unui amestec de apă și săpun, deși, se găsesc din ce în ce mai mult pe piață și soluții speciale, care au atât rol de curățare a suprafeței cât și de umezire, înainte de a aplica autocolantul.

!!PONT

Cea mai simplă rețetă de lichid pentru aplicarea foliei autocolante este apă cu sapun/șampon. Se adaugă câteva picaturi (3-5 picaturi) de săpun lichid sau șampon (de exemplu Johnson’s Baby) la 1l apă. Pentru o aplicare mai ușoară, soluția se pune într-un recipient cu pulverizator.

APLICAREA UMEDĂ  a foliei autocolante se recomandă:

  • În cazul suprafețelor cu energie de suprafață mare: sticlă, plexiglass, suprafețe acrilice. Aderența inițiala a solvenților cu aceste tipuri de suprafețe este mare, iar soluția de aplicare scade mult puterea inițială a adezivului.
  • La aplicarea pe bannere. Pozitionarea materialului pe suprafețele flexibile este mai dificilă, iar aplicarea umedă oferă șansa repozitionării foliei.
  • Colantorilor aflați la începutul carierei. Astfel, aceștia au posibilitatea repoziționării materialului în cazul în care s-au format bule de aer nedorite sau dacă a fost poziționat greșit.

APLICAREA USCATĂ se recomandă:

  • Pentru toate foliile cu adezivi poliacrilici pe bază de apă.
  • Pentru foliile cu adeziv îndepărtabil (removable) – acest adeziv se comportă ca și cum l-ați aplica umed.
    !! Atenție – acești adezivi au de obicei putere redusă și durată de viața mai mică.
  • Atunci când doriți să economisiți timp. Aplicarea uscată este mai rapidă, mai ales atunci când folosiți folie sau hârtie de transfer. Dupa aplicare, hârtia/folia de transfer se poate îndepărta imediat.
  • În cazul aplicațiilor umede, trebuie să așteptați minim 30 minute până ce hârtia/folia de transfer s-a uscat, pentru a o putea îndepărta de pe autocolant.

Unul dintre marile dezavantaje ale aplicării uscate este faptul că odată poziționată folia autocolantă nu se mai poate face aproape nimic. Dacă poziționarea nu s-a facut corect de la început, sunt șanse foate mari ca materialul să fie compromis în momentul în care doriți să îl dezlipiți pentru a-l repoziționa.

!! PONT

Adezivii foliilor premium (de exemplu ORAJET 3951, ORAJET 3751, ORACAL 970, ORACAL 975, etc.) sunt repoziționabili, permanenți, ceea ce înseamnă ca puteți repoziționa folia de câte ori este necesar, înainte de aplicare și aveți avantajul puterii de lipire a unui adeziv permanent.