Colarea suprafețelor vitrate de mari dimensiuni

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Sticla este un element arhitectural foarte des folosit în prezent. Prin natura ei, sticla oferă numeroase oportunități de personalizare, fiind un mijloc excelent de promovare, fie că vorbim despre fațade de sticlă ale unor clădiri, vitrine de magazine, pereți despărțitori etc.

La prima vedere, suprafețele vitrate reprezintă un suport facil de colantat și, de cele mai multe ori, chiar așa este: sunt suprafețe drepte, ușor de curățat, pe care autocolantul aderă foarte bine. Provocările încep să apară atunci când se dorește colarea unor suprafețe foarte mari, când materialele folosite sunt și imprimate, etc.

Așa cum am descris într-unul din materialele anterioare orice colantare de succes pornește de la curățarea foarte bună a suportului. Nu vom insista foarte mult asupra acestui aspect, dar vom reaminti că sunt necesare câteva elemente de bază: apă, detergenți, alcool izopropilic, cârpa care nu lasă scame.

Probabil că provocarea cea mai mare intervine atunci când se dorește colantarea unor suprafețe mari cu folii autocolante transparente sau translucente, deoarece există riscul să rămână urme vizibile de la racletă pe autocolant.  Riscul crește atunci când foliile autocolante sunt imprimate și nu sunt laminate.

!! PONT!!
De cele mai multe ori, firmele de producție publicitară aleg să lamineze foliile autocolante imprimate, pentru a evita deteriorarea imaginii la montaj. O alternativă mai economică ar fi protejarea foliei imprimate cu hârtie sau folie de transfer, care se îndepărtează după aplicare.

Un ajutor important în colarea suprafețelor de mari dimensiuni îl reprezintă racleta. Este recomandată o racletă de pâslă sau lemn acoperit cu pâslă de dimensiuni mai mari decât cele uzuale, adică 20-30 cm lățime, ca de exemplu racletele ASLAN.

Colantorii aleg, în general, să coleze suprafețele vitrate mari cu apă, adaugând și câteva picături de șampon. Dacă se folosește aplicarea umedă, este important ca racletarea să înceapă dinspre mijloc spre exterior, pentru a ne asigura că este eliminat tot lichidul dintre folie și suport.

!! PONT!!
Pentru a evita zgârierea foliei autocolante la aplicare, este recomandată pulverizarea acesteia cu soluția de aplicare și pe partea neadezivă. Acest lucru ușurează, de asemenea, alunecarea racletei pe folie.


În cazul în care este nevoie de îmbinarea pe verticală a mai multor bucăți de folie, este recomandat să se aplice inițial bucata de jos și apoi bucata de sus, astfel încât suprapunerea foliei să se facă de sus în jos și a evita astfel ca apa să intre între îmbinări, mai ales atunci când foliile sunt montate la exterior.

Acest articol a fost realizat împreună cu specialiștii de la Colantaridesign.ro.