Cum alegem folia autocolanta pentru colarea masinilor?

Inainte de a discuta cum alegem folia autocolanta perfecta pentru colarea masinii, ar trebui sa stim ce tipuri de folii autocolante exista si care e diferenta dintre ele.

  • Folii PVC turnate (cast) – sunt folii autocolante care, datorita procesului de fabricare, sunt foarte rezistente in timp (5 – 10 ani), iar odata aplicate nu isi schimba forma si nu “se strang”. Foliile sunt foarte maleabile si extensibile, daca sunt incalzite cu un pistol cu aer cald, putand fi aplicate pe cele mai dificile suprafete ale masinii. Aceste beneficii se reflecta si in pretul mai ridicat al foliilor turnate.
  • Folii PVC calandrate – aceste folii sunt potrivite pentru aplicatii pe suprafete drepte sau usor curbate. Foliile calandrate sunt mai putin rezistente in timp si sunt recomandate pentru colari pe termen scurt sau mediu (pana la 5 ani). Aceste folii autocolante au tendinta de a reveni la forma initiala si se strang. Din acest motiv, in timp, pot sa apara pe masini urme de adeziv in jurul inscriptionarilor cu folii calandrate.

Pentru a ne asigura ca obtinem rezultatul dorit, trebuie sa folosim tipul de folie recomandat pentru fiecare aplicatie:

  • Colarea integrala a masinilor – pentru aceasta aplicatie sunt folosite foliile turnate. Acestea sunt disponibile atat in culori lucioase, cat si mate, metalice sau care imita fibra de carbon.

Pont!!

Pentru protectia vopslei impotriva razelor UV si a zgarieturilor, va recomandam colarea integrala a masinii cu o folie turnata, transparenta, de exemplu cu folia ORAGUARD 297. De asemenea, pentru a proteja zonele mai expuse (praguri, usi, bari, faruri) va recomandam colarea lor cu foliile de protectie ORAGUARD 270 sau ORAGUARD 280.

Masinile se pot personaliza si mai mult prin colarea cu folii turnate imprimabile digital. Exista numeroase variante pe piata din care puteti alege. Dar, este foarte important ca aceste folii sa fie laminate tot cu folii turnate. Veti obtine un rezultat excelent daca veti folosi de exemplu foliile autocolante ORAJET 3951, laminate cu ORAGUARD 297.

  • Inscriptionarea masinilor (sigle, litere) – pentru aplicatii pe suprafete drepte sau putin curbate, pe termen scurt si mediu pot fi folosite cu succes foliile calandrate. Daca doriti ca aplicatia sa reziste un termen lung, minim 5 ani, va recomandam foliile turnate. Astfel, veti evita urmele de adeziv lasate de “strangerea” foliei calandrate sau, in cazuri mai grave, chiar craparea foliei.

Colarea suprafetelor drepte (camioane, dubite, autobuze) – pentru aplicatii pe termen scurt pot fi folosite folii calandrate, ca de exemplu foliile ORAJET 3651, laminate cu ORAGUARD 215, daca se doreste imprimarea foliilor sau a foliilor colorate ORACAL 651, care pot fi taiate la cutting plotter.

Aplicatii pe termen scurt – pentru astfel de aplicatii sunt recomandate foliile calandrate, cu adeziv removable, care pot fi indepartate in termen de 2 ani de la aplicare, fara a lasa urme de adeziv.

Pont!!

Pentru a putea suprapune mai multe campanii, in situatia in care nu aveti sufiecient timp sa decolati autovehiculele intre doua aplicari, puteti folosi folii cu spate gri, ca de exemplu seria ORAJET 3621.