Cum îți alegi laminatorul perfect pentru afacerea ta?

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Cea mai folosită aplicație a laminatoarelor este de a crește durabilitatea foliilor imprimate atât la factori mecanici cât și la razele UV, prin aplicarea unei folii transparente, de protecție. Dar, laminatoarele pot fi folosite la o gamă mai largă de aplicații, precum aplicarea foliei de transfer pe folia tăiată în prealabil la cutter plotter, pentru a aplica dubluadeziv pe afișe sau pe folii magnetice, precum și pentru a aplica diverse folii pe plăci (carton, sticla, plăci PVC, etc).


Deși laminatoarele sunt, în general, echipamente simplu de operat, care necesită mentenanță minimă, există câteva aspecte care trebuie luate în calcul în momentul achiziției unui astfel de echipament:

  1. În primul rând trebuie să decideți dacă doriți un laminator la rece sau unul care lamineaza și la cald. Laminatoarele care laminează și la cald, pot utiliza atât folii de laminare la rece, cât și folii de laminare la cald. În plus, aceste laminatoare pot face și laminare dublă-față, simultan. Chiar și pentru foliile de laminare la rece, laminatoarele la cald oferă câteva avantaje: prin încălzirea rolei presoare la 40- 50°C, folia de laminare devine mai maleabilă și se fixează mai bine, scăzând riscul de a devia de pe folia imprimată. De asemenea, aspectul final al foliei laminate este mai bun. Prin laminarea la rece rămân mici bule de aer între cele două folii; aceste bule dispar în câteva zile, dar dacă laminarea se face la cald, folia laminată are imediat aspectul ideal.
  2. Probabil cel mai important aspect pentru o laminare facilă și rapidă este sistemul de tensionare a rolelor. Sistemul trebuie să fie simplu și ușor de fixat și în același timp să țină rola de folie care urmează a fi laminată foarte fix, pentru a asigura suprapunerea perfectă a celor două folii, fără devieri. De exemplu, laminatoarele GMP, au un sistem automat de fixare a rolei, care nu necesită ajustări nici chiar când se modifică lățimea rolelor.
  3. Rola presoare pe sub care trec cele două folii (cea imprimată și cea de laminare) trebuie să aibă presiune ajustabilă, astfel încât să se poată adapta pentru diferite grosimi de materiale. Laminatoarele GMP, din seria EXCELAM, pot lamina inclusiv plăci cu grosimea de până la 13mm.
  4. Bara de susținere a rolei ce urmează să fie laminată trebuie să fie foarte solidă, astfel încât să poată rezista la role grele, ca de exemplu role de folie magnetică. Laminatoarele GMP pot lamina inclusiv role de folie magnetică de până la 0.85mm grosime, fără ca echipamentul să sufere modificări.
  5. Toate bările de susținere a rolelelor (cea de susținere a materialului de laminat, a materialului laminat, rolă presoare, etc) trebuie să fie extrem de robuste și rezistente, preferabil din oțel.

Pentru mai multe informații despre laminatoare, precum și pentru a testa laminatoarele GMP, numarul 1 în lume, vă invităm în Showroom-ul nostru din București. Pentru programări vă rugăm să trimiteți un email la office@pin.ro.