Cum se mai sablează sticla?

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

 

De cele mai multe ori, atunci când vorbim de foliile autocolante, ne ducem cu gandul la lucrări care încorporează aceste folii în produsul finit: casete luminoase, mașini decorate, bannere, panouri expoziționale, etc. Există o gamă largă de lucrări care folosesc foliile autocolante în procesul de producție, dar mai puțin în produsul finit.

Unul dintre procesele care foloseste foarte mult foliile autocolante este sablarea, adică mătuirea unei suprafețe prin propulsia de particule fine abrazive. Acest procedeu este folosit în foarte multe aplicații pe: sticlă, piatră, materiale plastice, lemn, etc. Dintre aceste materiale, probabil că cel mai folosit este sticla.

În segmentul comercial al decorărilor pe sticlă se folosesc foarte mult foliile care imită geamul sablat sau geamul înghețat sau o combinație a acestor folii. Foliile autocolante oferă o flexibilitate mărită în a schimba grafica, pot fi aplicate și după ce ușa, peretele despărțitor sau mobilierul a fost instalat și sunt mai ieftine.

Însă, în segmentul privat, un rol important îl ocupă sablarea clasică, chiar dacă presupune costuri mai mari decât decorarea cu folii autocolante. Sablarea oferă anumite avantaje față de foliile autocolante: este mai rezistentă în timp, iar produsul final se aseamănă mai mult cu o operă de artă decât cu o lucrare industrială.

În sablarea clasică pe suprafețe vitrate se folosesc, cel mai adesea, folii șablon. Aceste folii autocolante sunt tăiate la cutter plotter cu modelul dorit, în negativ, lăsând expusă zona care urmează a fi sablată, apoi se aplică pe sticlă.

Foliile șablon folosite în sablare trebuie să îndeplinească mai multe cerințe: să fie suficient de dure pentru a putea rezista procesului de sablare și în acealași timp trebuie să aibă un adeziv special, care să adere foarte bine pe suprafață, dar care să asigure o îndepărtare ușoară a foliei sablon și care să nu lase urme la îndepărtare.

În funcție de duritatea materialului care se dorește sablat și de adâncimea sablării se alege grosimea foliei șablon, care poate varia de la aproximativ 100 µm pana la 600µm.

PONT !!

Pentru sablarea sticlei este suficientă folosirea unei folii sablon de 200 µm, ca de exemplu folia ORAMASK 831.

Lucrările mai complexe de decorare a sticlei combină mai multe procedee: sablarea, vopsirea, decorarea cu folii autocolante, etc, în funcție de cerințele clientului și imaginația decoratorului.

Notă. Acest articol a fost realizat împreună cu specialiștii de la SOVIAL.ro.