De ce face bule autocolantul după aplicare?

Aplicarea foliilor autoadezive are multe “secrete”, chiar și pentru colatorii cu experiență.Una dintre problemele care au dat dureri de cap de-a lungul timpului este apariția “surpriză” a bulelor de aer la câteva zile dupa colarea foliei, chiar dacă, imediat dupa aplicare, autocolantul părea perfect intins.
Această problemă creează situații delicate pentru firmele de producție publicitară în fața beneficiarului. Clientul final tinde să dea vina pe cei care au colat folia, iar colatorii dau vina, mai departe, pe folia autoadezivă. De cele mai multe ori, cauzele acestor probleme pot fi prevenite.
Ca regulă generală, bulele care se formează sub autocolant la un anumit interval dupa aplicare sunt, în general, cauzate de degajarea de solvenți, fie din materialul pe care a fost aplicată folia autoadezivă, fie din cernelurile cu care a fost imprimată folia.
Cel mai adesea, cauza formării bulelor de aer sub autocolant este aplicarea acestuia imediat dupa ce a fost imprimat cu cerneluri pe bază de solvenți/eco-solvenți sau laminarea acestuia imediat după ce a fost imprimat.
Solvenții din cerneală se elimină treptat, iar dacă folia imprimată este laminată înainte de a se degaja solvenții, aceștia fie vor forma bule de aer între materialul imprimat și folia de laminare, fie vor migra spre adeziv și vor forma bule de aer între adeziv și suprafața pe care a fost aplicată folia autoadezivă.

PONT !!

Pentru a elimina aceste riscuri, lăsați folia imprimată la uscat minim 72 h înainte de a o aplica sau de a o lamina. Procesul de evaporare a solvenților este eficient dacă folia este lăsată la uscat întinsă, nu rulată.

De asemenea, pot apărea bule de aer sub autocolant, dacă acesta a fost aplicat pe o suprafață proaspăt vopsită. (ex. Mașini, pereți, piese de mobilier, etc). Solvenții din vopsea continuă să se elimine în aer timp de până la 3 săptămâni de la aplicare. Dacă în acest interval suprafața este acoperită cu folie autocolantă, solvenții care se degajă vor fi blocați sub autocolant și vor duce la formarea bulelor și, în final, la desprinderea foliei autoadezive.

PONT !!

Asigurați-vă că suprafața pe care aplicați foliile autoadezive nu este proaspăt vopsită și testați folia pe o suprafață mică, înainte de a începe proiectul.

ATENȚIE!!
Aplicarea foliilor autoadezive pe suprafe
țe proaspăt vopsite poate duce la deteriorarea suprafeței în momentul îndepărtării foliei. (ex. desprinderea unuia sau mai multor straturi de vopsea)