Finisarea lucrărilor de colare

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

În procesul aplicării foliei autocolante pe orice suprafață, dar în special pe mașini, fiecare pas este foarte important: de la curățarea suprafeței, asigurarrea condițiilor optime, alegerea materialului, a instrumentelor, tehnica de colare și până la finisarea lucrării.

In acest articol, ne vom concentra atenția asupra câtorva pași, foarte importanți, ce trebuie urmați după aplicarea autocolantului, pentru a asigura durabilitate maximă lucrării. Vom exemplica acești pași la colarea mașinilor, pentru că este una dintre cele mai dificile lucrări de colare, dar aceiași pași se pot folosi și la alte tipuri de aplicații.

După aplicarea foliei autocolante pe mașină, trebuie îndepărtat surplusul de autocolant de pe fiecare suprafață. Înainte de a tăia folia, trebuie să ne asigurăm că aceasta acoperă în întregime muchia mașinii. Apoi se taie folia cu un cutter foarte bine ascuțit, fără a atinge suprafața mașinii, pentru a nu deteriora vopseaua.

PONT!!

Este foarte important ca tăierea autocolantului să se facă după ce acesta s-a răcit. De asemenea, este recomandat să nu tăiați folia pe muchie, întrucât această zonă este una dintre cele mai expuse și mai sensibile, iar riscul este foarte mare ca folia să se dezlipească.

Unul dintre cei mai importanți pași în finalizarea lucrărilor de colare cu folii autocolante din PVC este eliberarea tensiunilor create în timpul întinderii foliei și aplicării acesteia. Acest pas accelerează activarea adezivului și scade riscul dezlipirii foliei.

PONT!!

Eliberarea tensiunilor din folie se face aplicând uniform, pe toate marginile foliei o temperatură de circa 180°C, pentru câteva secunde, folosind un pistol cu aer cald. În același timp, se aplică presiune pe aceste zone.


În zonele cele mai dificile sau cele mai expuse la uzură (portiere, praguri) sau acolo unde sunt îmbinări ale foliei, pentru a elimina riscul dezlipirii colțurilor, este recomandată sigilarea marginilor cu 3M Edge Sealer.

Pentru sigilare se folosește o pensulă de circa 0.5 cm lățime, cu care se aplică soluția uniform, pe toată lungimea foliei, având grijă ca sigiliul să acopere pe o lățime de 2-3 mm și suprafața necolată a mașinii. (Atenție!! 3M Edge Sealer trebuie testat înainte pe vopseaua mașinii pentru a vă asigura că sunt compatibile)

PONT!!

3M Edge Sealer se poate aplica chiar și pe lucrări executate anterior la care s-au dezlipit colțurile, cu condiția ca folia și suprafața să fie foarte bine curațate înainte.

Acest material a fost realizat împreună cu specialiștii de la RO-COLANTĂRI.RO.