Foliile autocolante contrafăcute, un fenomen izolat sau o epidemie?

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Problema produselor contrafacute este foarte cunoscută și a afectat foarte multe industrii. De curând, acest fenomen a apărut în domeniul inscripționărilor cu folii autocolante. Cel mai adesea, foliile contrafăcute copiază folii premium ORACAL sau 3M.


Cum ne putem proteja de foliile contrafăcute?

Marea majoritate a foliilor contrafăcute imită fibra de carbon. Acestea fiind cele mai la modă folii folosite pentru personalizarea mașinilor și a diferitelor gadget-uri.

Pentru cunoscători e foarte simplu să facă diferența, chiar și cu ochiul liber, fără a mai testa folia. Insă, pentru cei care au folosit aceste tipuri de folii mai puțin e un test mai greu de trecut, dar nu imposibil.

 

Iată câteva PONTURI pentru a identifica foliile contrafăcute:

  • PREȚ - În primul rând, fără a ne uita la folie, ne putem da seama că e contrafăcută după preț. Foliile contrafăcute, care imită firbra de carbon, sunt de câteva ori mai ieftine decât cele originale, care costă minim 25€/mp.
  • LĂȚIME - Lățimea foliilor contrafăcute, de cele mai multe ori este diferită de a celor originale. De exemplu, foliile ORACAL 975 sunt fabricate la lățimea de 152 cm, iar cele contrafăcute au, în general, 126 cm.
  • DIMENSIUNEA DREPTUNGHIURILOR – Dimensiunea dreptunghiurilor care imită fibra de carbon este de obicei de două ori mai mare față de cea a foliilor originale.
  • ADEZIV – Multe dintre foliile cu structura de carbon contrafăcute se laudă cu adeziv “rapid air”. Foliile originale ORACAL 975, nu au acest adeziv, pentru că nu au nevoie. Adezivul seriei ORACAL 975 este repoziționabil și se poate aplica foarte ușor. În plus, adezivii rapid air au o putere cu 30% mai mică decât a adezivilor standard, iar acest lucru e um dezavantaj atunci când dorim să aplicăm foliile pe suprafețe dificile sau atunci când se dorește o aplicație de durată lungă.
  • DETALII LOT + COD PRODUS – Foliile originale au imprimat pe hârtia suport numărul lotului și codul produsului, astfel încât se poate verifica fiecare rolă.
  • DENUMIRE SERIE - Numele seriilor foliilor contrafăcute sunt asemanatoare cu seria originală, dar, de cele mai multe ori, nu sunt identice. De exemplu, foliile chinezești/taiwaneze pot avea imprimate pe hârtia suport seriile ORAJET 980 sau ORACAL 100 INTERMEDIATE CAL, serii care nu exista la ORACAL. Foliile ORACAL cu structura de carbon sunt din seria ORACAL 975 și sunt folii PREMIUM CAST.
  • COMPOZIȚIE CHIMICĂ – Foliile contrafăcute conțin plastifianți care sunt foarte nocivi pentru sănătate și care sunt interziși în UE. Acești plastifianți au un miros foarte puternic care este foarte ușor de identificat. La temperaturi ridicate (la montaj sau după ce mașina a stat mai mult timp în soare) acești plastifianți se volatilizează, putând afecta grav sănătatea celor care aplică aceste folii, dar și a beneficiarului.

Dacă ați achiziționat o folie despre care aveți suspiciuni ca e contrafăcută, vă stăm la dispoziție cu mostre de materiale originale și informații suplimentare: office@pin.ro, sau la telefoanele BM – 0262/223.224, BUC – 021/423.44.33.