Îndepărtarea ornamentelor mașinii, înainte de colarea integrală

Probabil cel mai important pas pentru o colare de succes este curățarea. Totuși, mai sunt câțiva pași importanți care trebuie urmați pentru a reuși o colare de succes.

Deși unii dintre colantori preferă să nu dea jos ornamentele mașinilor la aplicarea foliei, din economie de timp, noi suntem de părere că veți economisi mult timp în etapele următoare ale colării, daca vă alocați în această fază aproximativ 30 minute pentru îndepărtarea oglinzilor, a emblemelor mașinii, a ștergătorului de la lunetă, a manerelor de pe uși, etc. În plus, față de economia semnificativă de timp, lucrarea finală va avea un aspect mult mai îngrijit și veți evita tăierile de autocolant direct pe vopseaua mașinii.

În acest articol ne vom concentra asupra îndepărtării siglelor și emblemelor producătorului, de pe mașină.

În general, proprietarii mașinilor țin foarte mult la aceste însemne care atestă producătorul mașinii, de aceea trebuie ca îndepărtarea și instalarea lor, după colarea mașinii, să fie făcută cu foarte mare atenție, pentru a nu le deteriora. Mulți dintre aplicatorii de folii autocolante evită să dea jos aceste ornamente din teama de a le deteriora. Dar, așa cum vom vedea în continuare, acest proces este destul de simplu de efectuat.

Siglele sunt aplicate pe mașini cu diferite sisteme de prindere: Adeziv buretos, Nituri/picioruse de platic, etc.

ÎNDEPĂRTAREA SIGLELOR APLICATE CU ADEZIV BURETOS:

  • Se încălzește puțin sigla cu un pistol cu aer cald, suflând aerul de jos în sus.
  • Se introduce un fir monofilament (guta folosita la pescuit) între siglă și mașăna. Prin mișcări verticale se taie adezivul.

!!PONT

Poți îndepărta sigla și cu o racleta de plastic, dacă folosești aer cald în același timp.

IMPORTANT !!

Unele sigle au și piciorușe din plastic (ex. Dacia Logan). După îndepărtarea adezivului, piciorușele cu care e prinsă sigla se pot scoate dacă trageți ușor de siglă drept, fără a modifica unghiul acesteia față de mașina.

  • Reziduurile de adeziv de pe mașină se îndepărtează cu un spray special pentru îndepărtarea adezivului (3M Adhesive Remover sau KIM TEC sunt două variante foarte folosite)
  • Se curăță suprafața cu alcool izopropilic, 90% concentrație, pentru a elimina complet diluanții din spray-ul de îndepărtat adezivul. Acești diluanți trebuie îndepărtați de pe suprafețele vopsite sau lăcuite întrucât pot afecta luciul.
  • Se șterge suprafața cu o cârpă sau un prosop care nu lasă scame, până când e perfect uscată.

PONT !!

Poți curăța adezivul buretos cu un disc cauciucat, special creat pentru îndepărtarea etichetelor, nu încălzește și nu deteriorează suprafața vopsită. Poate fi o mașină specială (vezi foto) sau un disc care se monteaza pe orice bormașină electrică.


Dupa ce ai terminat montarea autocolantului fixarea siglelor se poate face folosind adeziv buretos, seria 1811, de la ORAFOL.

Notă. Acest articol a fost realizat în colaborare cu specialiștii de la STREET DESIGN.RO.